Stimuleer Fiets Als Werkgever Optimized Medium
Terug naar het overzicht

10x zo stimuleer je de fiets van de zaak als werkgever

Nieuws
26 oktober 2020
2 Minuten

De fiets van de zaak is pas echt een succes als zowel werkgever als werknemers erachter staan. Soms is een klein duwtje in de rug van de baas noodzakelijk. Zo doe je dat het slimst:


#1 Reken voor wat je met een leasefiets bespaart

Een fiets leasen is altijd goedkoper dan er eentje zelf aanschaffen. Ook als je als werkgever niet bijdraagt in de maandelijkse kosten. Een fiets leasen is namelijk fiscaalvriendelijk. Bespaar minimaal 25% ten opzichte van de aankoopprijs. Dat zit zo. De leasekosten worden verrekend met het brutoloon. Er is dus sprake van een behoorlijk bruto-netto voordeel.

#2 Draag bij in de maandelijkse kosten
De leasefiets is van nature aantrekkelijk voor de werknemer, maar wordt dat nog een stuk meer als je als werkgever tegemoetkomt in de maandelijkse leasekosten. Gedurende de looptijd van 36 maanden draag je bijvoorbeeld maandelijks drie tientjes bij. Meer mag, minder ook. Die investering verdient zich dubbel en dwars terug, want je krijgt er tevreden werknemers voor terug die zich ook nog eens fit trappen. Wist je trouwens dat je kostenneutraal de besparing op sociale lasten kunt herinvesteren?

#3 Verlaag de drempel van de fietsregeling
Ambitie rond duurzame mobiliteit is goed. Broodnodig ook. Maar draaf niet door en verruil al je parkeerplekken voor fietsenstallingen. Evenmin een aanrader is het inhouden van de kilometervergoeding voor de complete werkweek. Begin eens met een of twee dagen. Op die dagen wordt er dan heerlijk gefietst.

#4 Doe het in kleine stapjes
Een fietsplan introduceer je stapsgewijs. Laat medewerkers kennismaken met de leasefiets in hun eigen tempo. Eén dag per week bijvoorbeeld. Of begin met een pilotgroep en presenteer na een paar maanden de resultaten aan de rest van het bedrijf. Als die eerste zakelijke fietsers enthousiast zijn, slaat dat over.

#5 Train voor een gezamenlijk doel
Vooral in de lente en zomer staat de agenda vol fietsevenementen. En daar kun je individueel of als groep aan meedoen. Train met zijn allen voor zo’n uitdagende toerrit van misschien wel honderd kilometer. Zo doe je gelijk aan teambuilding. Of hipper, verzin een #fietschallenge.

#6 Verzin een spaarplan rondom de fietsregeling
Kilometers wegtrappen is punten sparen. Zo simpel kan je het fietsen al stimuleren. En die punten kun je weer inruilen voor leuke fietsgadgets.

#7 Maak de randvoorwaarden aantrekkelijk
Maak het leven van je fietsende werknemers aangenaam. Laat ze douchen op het werk en geef ze een veilige fietsenstalling. Wat ook werkt; het opzetten van fietsgroepjes, massage voor veelfietsers en comfortabele fietskleding met het bedrijfslogo.

#8 Organiseer een proeffietsdag (testival)
Organiseer als bedrijf eens een proeffietsmiddag. Weer eens wat anders dan de vrijdagmiddagborrel. Nodig de plaatselijke Lease a Bike-dealer uit om langs te komen met een paar mooie fietsen en het evenement staat al. Vraag of hij naast de vertrouwde stadsfiets of beproefde e-bike ook een paar verrassende modellen meeneemt. Een speed pedelec bijvoorbeeld of eigentijdse hybride (mix tussen stads- en sportfiets).

#9 Benoem een fietsambassadeur
Ieder bedrijf heeft wel een fietfanaat in zijn midden. Hij of zij kan helpen als inspirator. Overdrijf het echter niet, want niet iedereen is voorbestemd om dagelijks een uur op de fiets te zitten. Je kunt de veelfietser wel laten vertellen welke voordelen van fietsen hij ervaart. Een ambassadeur kan overigens ook de HR-verantwoordelijke zijn. Iemand waarmee je met al je vragen over het fietsplan binnenstapt.

#10 Geef het goede voorbeeld
Als het even kan, ga als baas ook zelf op de fiets. Dat hoeft echt niet elke dag, maar goed voorbeeld doet goed volgen.