Gettyimages 1136196664 1
Terug naar het overzicht

Reiskostenvergoeding met de leasefiets: hoe werkt dat?

Nieuws
6 juli 2021

Het is een veel gehoord misverstand: met een leasefiets kun je fluiten naar je reiskosten. Dat ligt gelukkig een stuk genuanceerder. Alleen op de fietsdagen naar kantoor lever je jouw kilometervergoeding in. Maar niet getreurd, bijna elke werkgever herinvesteert dat bedrag. En zo zijn er meer interessante scenario’s die van een leasefiets een droomfiets maken. We vertellen je graag hoe dat zit. 


De fiets van de zaak heeft het allemaal. Voor zowel het bedrijf als de fietsende collega. Wie vaak op de leasefiets stapt, trapt zich fit en vitaal, omzeilt de files en is dankzij het fiscale voordeel goedkoper uit dan bij privé aanschaf. Alle fietsen doen mee, dus ook gewilde e-bikes, snelle racefietsen en oh zo praktische bakfietsen. Dat allemaal voor een vast laag maandbedrag. Inclusief onderhoud, reparatie en verzekeringen.

Fiets van de zaak en de onbelaste kilometervergoeding
Klinkt als een win-win situatie. Eerlijk is eerlijk, de fietsregeling bevat ook een verbeterpunt. Op de dagen dat een werknemer de fiets van de zaak inzet voor woon-werkverkeer vervalt de onbelaste kilometervergoeding. Overigens alleen op die fietsdagen. Een hardnekkig misverstand is dat de kilometervergoeding helemaal verdwijnt als je voor een fiets van de zaak kiest. Dat is niet zo. Kijk maar eens naar dit voorbeeld:

Stel, een collega pakt drie per week het openbaar vervoer of de auto en twee keer per week de fiets. Dan mag je als werkgever drie dagen de onbelaste kilometervergoeding van maximaal 19 cent uitkeren. Op de twee fietsdagen vervalt de kilometervergoeding. 

Reiskosten fiets van de zaak herinvesteren
Er is meer goed nieuws. Die uitgespaarde onbelaste kilometervergoeding blijft zelden op de plank liggen. In de praktijk herinvesteert zeker 90% van de werkgevers die niet uitbetaalde reiskosten in de fietsregeling. Je baas keert het bedrag dan niet netto uit als reiskostenvergoeding, maar als bruto maandelijkse bijdrage aan de leasekosten. Dat scheelt dus iets, maar daar weegt het fiscale voordeel van de leasefiets in de meeste gevallen ruim tegenop. 1-0 voor de fietsregeling!

Checklist: de fiets van de zaak en kilometervergoeding – is de leasefiets iets voor mij?
Waar komen die verhalen dan vandaan? En op welke groep heeft het wel impact? Als je de volgende 4 vragen beantwoordt, dan weet je hoe aantrekkelijk de leasefiets voor jou is.

1. Ontvang ik op dit moment reiskosten? 

2. Hoeveel dagen ben ik van plan met de fiets naar het werk te komen?

3. Hoeveel kilometer woon ik van het werk?

4. Betaalt mijn werkgever mee in het maandelijkse leasebedrag?


1 Ontvang je op dit moment reiskosten?
In Nederland ontvangt ongeveer 60% van de werknemers een reiskostenvergoeding. Een behoorlijk grote groep van 40% krijgt dat niet. Bijvoorbeeld omdat je werkgever niet een dergelijk beleid heeft, of omdat je een leaseauto rijdt / OV-kaart hebt. In het geval dat je geen reiskostenvergoeding krijgt, is de leasefiets áltijd aantrekkelijk voor je!


2 Hoeveel dagen ben je van plan met de fiets naar het werk te komen?
Als je elke dag van de werkweek op de leasefiets naar kantoor komt, dan vervalt de reiskostenvergoeding in zijn geheel. Maar misschien zet jij jouw leasefiets maar een paar dagen per week in voor het woon-werkverkeer. Op de overige dagen heb je dan gewoon recht op reiskostenvergoeding. De leasefiets mag je ook alleen privé inzetten. Een mountainbike of een racefiets voor het weekend bijvoorbeeld. Dat heeft natuurlijk geen enkele invloed op je reiskostenvergoeding.

3 Hoeveel kilometer woon je van het werk?

Ik woon op 10 kilometer van mijn werk

Dan hangt het ook nog af hoe ver je van je werk woont. Als je op pakweg 10 kilometer van kantoor woont, dan weegt je fiscale voordeel zeker op tegen de gemiste reiskostenvergoeding. Dan gaan we er wel even vanuit dat je baas de uitgespaarde netto reiskosten bruto herinvesteert in je maandelijkse leasebedrag. Zoals je al hebt gelezen doet zeker 9 op de 10 werkgevers dat. Door de verrekening van netto naar bruto verlies je wat, maar het fiscale voordeel maakt dat ruimschoots goed.

Ik woon op 20 kilometer van mijn werk

Moet je dagelijks 40 kilometers op de trappers om naar en van kantoor te komen, dan kan het zijn dat de leasefiets inderdaad voor jou niet financieel voordelig is. Misschien kun je beter je reiskosten opsparen en privé een fiets aanschaffen. Privélease is ook een mogelijkheid. Woon je 20 kilometer van je werk en ben je van plan om één keer per week de fiets te pakken? Dan is de leasefiets van de zaak nog steeds de voordeligste keuze. Het fiscale voordeel van je leasefiets (door het bruto-netto voordeel) is groter dan één dag reiskostenvergoeding inleveren.

Ik woon op 40 kilometer van mijn werk

De kans is groot dat je niet op de fiets van de zaak naar het werk komt. Dat hoeft ook helemaal niet. Je mag de leasefiets ook alleen privé inzetten. Je begrijpt het al: dan heb je niets te maken met de reiskostenvergoeding. 

4 Betaalt jouw werkgever mee in het maandelijkse leasebedrag?
Herinvesteren is goed, investeren is beter. Gelukkig zijn er heel veel werkgevers die standaard al een maandelijkse bijdrage doen aan de leasekosten. Vanzelfsprekend geldt: hoe meer de werkgever bijdraagt, hoe aantrekkelijker de leasefiets is.

De leasefiets verslaat de reiskostenvergoeding
Je ziet het: de leasefiets is in heel veel gevallen een voordelige keuze. Op het moment dat je werkgever de niet uitgekeerde kilometervergoeding herinvesteert in het maandelijkse leasebedrag – en dat doet hij – blijft de fiets van de zaak heel aantrekkelijk. Bovendien geldt: veel werkgevers betalen sowieso mee aan de leasekosten. Vaak wel een paar tientjes per maand. Dan is de fiets van de zaak áltijd in je voordeel.


De leasefiets en thuiswerken
Veel werkgevers herinvesteren de uitgespaarde reiskostenvergoeding al, maar dat aantal zal alleen maar toenemen. Herinvesteren is namelijk helemaal van nu. Thuiswerken is populair en blijft dat ook. Veel bedrijven denken na over een flexibeler reiskostenbeleid op basis van daadwerkelijke reiskosten. Binnen zo’n flexibele regeling past de fiets van de zaak uitstekend. De besparing op reiskosten herinvesteert je werkgever in een thuiswerkvergoeding of in een maandelijkse bijdrage aan de leasefiets.

Ben je benieuwd naar jouw voordeel? Gebruik de calculator hieronder.

Kies calculator
Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Mijn werkgever betaalt:
Service- en verzekeringspakket
Tot €100 / jaar
Tot €150 / jaar
Onbeperkt
Oud nettoloon
- -
Nieuw nettoloon
- =
Maandelijkse kosten
- 
Incl. Service & verzekeringspakket

Totale besparing
- 
Toon berekeningsoverzicht

Zonder een leasefiets
Met een leasefiets
Bruto inkomen
-
-
Bijdrage werkgever
-
-
Bijtelling
-
-
Leaseprijs
-
-
Service- en verzekeringskosten
-
-
Nieuw brutoloon
-
-
Bijtelling (7% regeling)
-
-
Afdracht van belastingen
-
-
Nettoloon
-
-
Door het belastingvoordeel zijn de maandelijkse netto kosten voor jouw leasefiets slechts:
-
Incl. Service & verzekeringspakket: -
Totale besparing in vergelijking met een particuliere aankoop?
Privé aankoop
Met een leasefiets
Fiets (36 maanden keer netto kosten)
-
-
Service- en verzekeringskosten
-
Inbegrepen
Geschatte aankoopprijs na 36 maanden
Fiets overnemen?
Nee
Ja
-
-
Totale kosten inclusief service & verzekering
-
-
Totale besparing
-
-% in vergelijking met privé-aanschaf
Deze calculator is gebaseerd op de laatst gepubliceerde belastinginformatie van het Ministerie van Financiën. Als basis wordt het huidige inkomstenbelastingjaar gebruikt, Lease a Bike staat niet in voor toekomstige wijzigingen in het belastingstelsel. Daarnaast kunnen prijzen wijzigen zolang er nog geen leasecontract is afgesloten. Deze berekening is daardoor indicatief en kan afwijken van het uiteindelijke te betalen bedrag. Powered by Lease a Bike