Impact Fietsen Op Vitaliteit
Terug naar het overzicht

Trap je fit en vitaal met de fiets van de zaak!

Nieuws
8 oktober 2024
3 Minuten

Onderzoek op onderzoek laat zien dat we minder gezond zijn gaan leven. Inmiddels lijdt 16 procent van de volwassen Nederlanders aan obesitas. Begin jaren tachtig was dit nog slechts 5 procent. Het is nog altijd onder het Europees gemiddelde, maar toch. Het zwaarder worden zit hem in onze vettere en suikerrijke voeding – we eten bijvoorbeeld gemiddeld 20 kilo aan toegevoegde suiker per jaar – maar ook in het minder bewegen. In 2023 bewoog slechts 44 procent van de Nederlanders voldoende, weet het RIVM. Ook worden we vaker geveld door werkstress.


Bewegen als levensstijl

Zaak is om meer te bewegen, maar hoe doe je dat als je al zo druk bent? Een goede manier lijkt om het bewegen een vaste plek in je levensstijl te geven. De trap nemen in plaats van de lift is al een begin, net als een stevige wandeling tijdens je lunchpauze. Nog beter is om op een actieve manier naar je werk te gaan, want reistijd wordt zo beweegtijd. Bijvoorbeeld heel Nederlands: fietsend. En waarom ook niet? Gemiddeld wonen Nederlanders 23 kilometer van hun werk af. Sterker nog, bijna 4 op de 10 mensen werkt en woont in dezelfde gemeente. Op fietsafstand dus.


Fietsen naar het werk

Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde in van de fiets. Mobiliteitsprovider Shuttel registreerde een verdrievoudiging van het zakelijke fietsverkeer in het afgelopen jaar. Bedrijven kiezen vooral sinds 2020 vaker voor een zakelijke fietsregeling. In dat jaar ging het oude zakelijke fietsenplan op de schop en is het mogelijk om een fiets van de zaak buiten de werkkostenregeling aan te bieden. Een fiets van de zaak wordt ingezet via een vergelijkbare structuur als de auto van de zaak. De werknemer rijdt de fiets van de zaak via een leasefietsregeling en betaalt 7 procent bijtelling. De werkgever bepaalt of hij de maandelijkse leasevergoeding (deels) betaalt, of die kosten doorschuift naar de werknemer. Zelfs als de werknemer het maandelijkse leasetarief zelf betaalt, is hij voordelig uit vanwege het belastingvoordeel van minimaal 25%.


Stimulans voor meer lichaamsbeweging

Bedrijven kiezen voor een leasefietsregeling vanwege de vele voordelen. Zo draagt een zakelijke fietsvloot bij aan een lagere CO2-uitstoot en komen duurzaamheidsdoelen dichterbij. Een fietsregeling zorgt ook voor kostenverlaging (minder autokilometers en reis- en parkeerkosten). En belangrijk in tijd van personeelsschaarste: de fietsregeling vormt een uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde. Werkgevers zien ook in dat fietsen naar het werk werknemers vitaler maakt. Uit onderzoek van Lease a Bike onder ruim 4.600 leasefietsers blijkt dat bijna driekwart (73%) meer fietst, zowel privé als naar het werk. De leasefiets vervangt bovendien een ander vervoermiddel voor gemiddeld 2 tot 3 keer per week.


Mentale gezondheid

Het onderzoek laat bovendien zien dat ruim een kwart van de fietsende werknemers meer werkgeluk ervaart. Ongeveer een kwart zegt zich beter te kunnen concentreren op het werk. Onderzoek uit 2021 toont bovendien aan dat bij bedrijven met veel fietsende werknemers het ziekteverzuim met 25% daalt. Door meer te fietsen komen werknemers frisser aan op het werk en op weg naar huis, waaien ze letterlijk even uit. Mentaal ontladen komen ze thuis aan.


Ideaal voor korte én langere ritten

Het onderzoek van Lease a Bike uit 2023 laat nog iets opvallends zien. De leasefiets doet het niet alleen goed bij werknemers (62%) die binnen 15 kilometer van het werk wonen. Liefst 23% van de geïnterviewden fietst meer dan 25 kilometer per enkele reis. Een zakelijke fietsregeling voorziet immers ook in e-bike en speed-pedelecs, naast alle andere type fietsen, van mountainbikes tot racefietsen.


Fitheid in cijfers

Dat in de praktijk de e-bike ongekend populair is onder leasefietsers, maakt voor de gezondheidsclaims van fietsen weinig uit. Onderzoek toont aan dat mensen met een e-bike meer fietsen dan dat ze zonder trapondersteuning zouden doen, waardoor ze per saldo net zo veel bewegen. Ook op de e-bike train je vijf spiergroepen en verbrand je tussen de 300 en 500 kilocalorieën per uur, afhankelijk van je gewicht. Dat is bij een gewone snelheid en gemiddelde trapondersteuning.


Een zakelijke fietsregeling opstarten

Dat een zakelijke fietsregeling veel positieve effecten heeft op de vitaliteit van werknemers staat vast. Met de oude werkkostenregeling in het achterhoofd, ervaren bedrijven soms toch nog een drempel om ook echt te gaan starten met een zakelijk fietsplan. Feit is dat de nieuwe fietsregeling die sinds 2020 geldt niets meer met de wkr van doen heeft. De regeling opstarten – desgewenst kostenneutraal - is via Lease a Bike een kwestie van ‘plug and play’. Spin in het web van het zakelijke fietsplan vormt namelijk een centraal geautomatiseerd platform. Op die manier blijft administratie tot een minimum beperkt. Want je fit en vitaal fietsen, hoeft niet ingewikkeld te zijn.