Verplichte Co2 Rapportage
Terug naar het overzicht

Verplichte CO2-rapportage: Een extra stimulans om naar het werk te fietsen!

Nieuws
4 juli 2024

Vanaf 1 juli 2024 treedt een nieuwe CO2-rapportagewet in werking. De overheid wil bedrijven hiermee stimuleren de CO2-uitstoot van hun werknemers te verminderen, door hen bijvoorbeeld te motiveren om vaker de fiets pakken. Wij zien de populariteit van de fiets van de zaak door deze recente maatregel dan ook verder toenemen. Wij helpen bedrijven in beweging te komen om het woon-werkverkeer te verduurzamen. Ten opzichte van vorig jaar zien wij een groei van 43% in interesse van bedrijven. Daarnaast geven werknemers van bedrijven met een leasefiets aan hierdoor niet alleen vaker naar werk te fietsen, maar ook privé veel meer kilometers op de fiets te maken.

Rapportage zakelijke kilometers helpt werkgevers in het zadel

Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven met meer dan 100 werknemers de CO2-uitstoot van de reizen van hun personeel gaan registreren. Deze maatregel vloeit voort uit het Klimaatakkoord en is bedoeld om een CO2-reductie van de werkgerelateerde personenmobiliteit te realiseren. Bedrijven bereiden zich voor op de nieuwe maatregel door nieuwe dashboards of rapportages in het leven te roepen. Een eerste resultaat lijkt al geboekt doordat men veelal bewuster is geworden van de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld de leaseauto's. Uit de onze cijfers blijkt nu dat met deze maatregel de vraag naar leasefietsen weer verder is toegenomen.

Anouk Hiensch, General Manager Lease a Bike Nederland: “Al langer zien we dat leasefietsen de wind in de rug hebben. Bedrijven zetten hiermee in op gezondheid en een financieel voordeel voor werknemers. De verplichte CO2-rapportage brengt een extra prikkel voor het fietsen naar werk die we alleen maar kunnen toejuichen. Het wordt voor bedrijven en hun werknemers steeds logischer om voor de fiets te kiezen.”


We fietsen meer

Onderzoek onder ruim 4.500 leasefiets gebruikers onderstreept de populariteit van de fiets van de zaak. Voor 63 procent van de respondenten vervangt de leasefiets een ander type vervoer. Wanneer de leasefiets ander vervoer vervangt dan is dit in 75 procent van de gevallen de auto. Daarnaast voelt een op de twee leasefiets gebruikers zich een stuk fitter doordat ze ook privé meer gaan fietsen (73%). Een van de belangrijkste argumenten voor het nemen van een leasefiets, is volgens 73 procent van de respondenten het financiële voordeel wat ermee behaald wordt. Doordat de prijs van de fiets wordt ingehouden op jouw brutoloon kun je profiteren van een flink fiscaal voordeel. Ten opzichte van privé-aanschaf is iemand met een leasefiets vaak tot wel 35 procent voordeliger uit.