Wij snappen dat het aanschaffen van e-bikes voor een MKB-ondernemer een grote investering is, hiervoor is een oplossing. Er bestaan verschillende benaderingen: ofwel de werkgever betaalt gedeeltelijk of volledig de leasekosten, of hij laat de werknemer gebruik maken van een bruto-netto regeling. De verdeling van de kosten tussen werkgever en werknemer kan op diverse manieren worden vastgesteld. De doorslaggevende factor voor een leasefiets is in 73% van de gevallen ‘fiscaal voordeel’ en ‘geen grote uitgaven in één keer’
De e-bike van de zaak staat momenteel bekend vanwege het fiscale voordeel. Voor enkele euro's per maand kunnen werknemers al een e-bike leasen. Voor een MKB-ondernemer met bijvoorbeeld 50 werknemers, zijn er diverse mogelijkheden om dit te regelen.
Voorheen moest een werknemer een kilometeradministratie bijhouden om te bewijzen dat hij of zij de fiets daadwerkelijk veel gebruikte om van de fiscale voordelen te profiteren. Sinds 1 januari 2020 is deze administratie niet langer vereist.
Het aanbieden van een e-bike of fiets van de zaak aan werknemers kan verschillende voordelen bieden voor een werkgever. 1 op de 2 werknemers voelt zich fitter met een leasefiets. Werknemers kunnen door het fietsen gezonder en vitaler worden. Het inzetten van e-bikes kan zelfs de bereikbaarheid van de onderneming verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat 50% 15 km naar het werk reizen een acceptabele afstand vindt met een (elektrische) fiets. Wil je weten wat het effect is van een eventuele werkgeversbijdrage?
Werkgevers hoeven voor woon-werkverkeer minder of geen reiskostenvergoeding te betalen als werknemers een fiets van de zaak hebben. Op dagen dat een werknemer met de leasefiets komt, vervalt de kilometervergoeding. Als een werknemer echter af en toe met de auto of het openbaar vervoer komt, kan nog steeds een kilometervergoeding worden gegeven. Een leasefiets hoeft verder niet alleen gebruikt te worden voor woon-werkverkeer, de fiets kan ook volledig privé gebruikt worden.
Naast de verschillende opties voor het regelen van de leasekosten en de verdeling ervan tussen werkgever en werknemer, is het goed om te weten dat bij bepaalde leaseovereenkomsten ook het onderhoud en de verzekering van de fiets zijn inbegrepen in het leasebedrag. Dit betekent dat eventuele reparaties, onderhoudsbeurten en zelfs de verzekering gedekt kunnen zijn. Voor werkgevers biedt dit een geruststellende gedachte, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de technische staat van de fietsen of het regelen van aparte verzekeringen. Dit kan de administratieve last verlichten en bijdragen aan een soepel verloop van het fietsgebruik door werknemers.