Nederland is als fietsland nummer één, een walhalla voor fietsendieven. Verzekeraars registreerden alleen al in 2023 ruim 85.000 fietsdiefstallen. De kans dat ze jouw tweewieler meenemen, verklein je aanzienlijk met deze 6 tips.
Volgens vergelijkingswebsite Independer meldden vorig jaar 85.000 Nederlanders dat hun fiets is gestolen. De Fietsersbond denkt dat het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen nog veel hoger ligt. Lang niet iedereen doet immers aangifte. Jaarlijks verdwijnen er naar schatting tussen de 468.000 en 772.000 fietsen. Gigantische aantallen! Gelukkig is er van alles te doen om de diefstal van je fiets of e-bike te voorkomen.
Goede fietssloten zijn er in 5 gradaties: van ART 1 tot en met ART 5. Een ART 1-fietsslot, met één ster, krijg je niet direct open, maar een ART 5-slot is echt bijna niet te kraken dankzij zijn vijfsterrenzekerheid. ART 1- en 2 sloten zijn bestemd voor fietsen, ART 3, 4 en 5-sloten zijn bedoeld voor brom- en motorfietsen.
Veel verzekeraars zetten in hun voorwaarden dat je jouw fiets minimaal met een ART 2-slot vast moet zetten. Dit hanteren wij ook bij Lease a Bike. Ons advies is je fiets altijd vast te zetten aan een genageld object en daarvoor een ART 2-slot te gebruiken. Hoe steviger jouw slot, hoe groter de kans dat een dief er met een grote boog omheen loopt!
Zet je fiets vast met minimaal twee sloten. Allereerst heb je het frameslot dat vastgeschroefd zit aan je fiets. Dat is het bekende ‘hoefijzer’ waarmee je je achterwiel vastzet. Je voorwiel verankeren doe je als volgt: zorg voor een lang genoeg en stevig slot dat je zowel door je voorwiel als frame lust. Vergeet je fietsslot vervolgens niet vast te maken aan een paal, een boom of een fietsenstalling. Klinkt logisch, maar in de haast vergeet je snel om je fiets aan een vast object te bevestigen. Een losstaande fiets kan dan in een handomdraai in een busje worden getild.
Zet je fiets als het kan in een bewaakte fietsenstalling. Een goed verlichte of centrale plek voorkomt ook dat een fietsendief op zijn gemak aan je slot kan gaan wrikken. De meeste diefstallen (29%) vinden plaats in winkelgebieden, maar een even groot percentage (dus ook 29%) rond het huis. Staat je fiets gewoon voor de deur, beveilig hem dan toch maximaal. Veranker hem zelfs in de schuur aan een vast object en neem de dure accu mee naar binnen.
De chiquere e-bikes hebben een accu die netjes verstopt zit in het frame onder een plastic kap. Die batterij is beveiligd met een slot. Toch is een beetje wrikken met een schroevendraaier voldoende om die accu los te krijgen. Dat doet een fietsendief maar al te graag, want de waarde van een fietsaccu is soms wel 800 euro. Neem je draagbare e-bike accu dus áltijd mee, ook al weegt dat ding een paar kilo. Geen zin in tillen? Een goed alternatief is de aanschaf van een speciaal accuslot.
Je staat er misschien nooit bij stil, maar als je het fietsslot op de juiste hoogte vastmaakt, maak je het een fietsendief extra lastig. Een ketting- of kabelslot kun je het best hoog en los bevestigen. Die hoogte geeft een betonschaar of zaag minder kans. Een kettingslot dat laag hangt is ook sneller open, omdat de grond wordt gebruikt voor het openbreken van het slot. Een beugelslot moet je juist wél laag hangen. Let er op dat je de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk opvult, bijvoorbeeld met het frame, een stuk van het wiel en een vast object.
Wordt ondanks alle tips je fiets toch gestolen? Met een gps-tracker met bewegingssensor weet je snel waar je fiets uithangt. Ga dan niet zelf op speurtocht, maar schakel de politie in. Zo’n tracker is vaak goed verstopt – in de verlichting of je stuurbuis - waardoor de dief niet doorheeft dat jij de locatie van je fiets weet.
Lease je jouw fiets of e-bike via Lease a Bike, dan is je fiets altijd allrisk verzekerd. Dus ook tegen het risico van diefstal. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je fiets goed vastzet met minimaal een ART 2-slot. Wel zo gemakkelijk: bij het bestellen van je leasefiets kun je ook gelijk een goed slot uitkiezen. Accessoires zoals sloten worden namelijk gewoon opgenomen in het leasecontract. Zet je ook een vinkje bij een gps-tracker met recovery service, dan geldt er geen eigen risico van 10%.
Als je werkgever nog niet aangesloten is bij Lease a Bike, dan kan je via deze pagina een document downloaden waarmee je je werkgever kan overtuigen. Is je werkgever aangesloten bij Lease a Bike? Dan vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om een fiets te leasen.